Поновлення строку для прийняття спадщини

Законодавством установлено шестимісячний строк для прийняття спадщини. Однак інколи існують обставини, за яких спадкоємець не може подати відповідну заяву. У цьому випадку він позбавляється права на спадщину. Але законодавством також установлені дві умови, за яких спадкоємцеві може бути поновлено строк для прийняття спадщини:

  1. За наявності письмової згоди інших спадкоємців, якими було прийнято спадщину.
  2. За відповідним рішенням суду.

Розберемося одразу із другою умовою. Зокрема, судом може бути поновлено строк для прийняття спадщини за умови доведення спадкоємцем поважної причини для такого пропуску. Але що може бути поважною причиною? Згідно з практикою Верховного Суду поважними причинами можуть бути:

  • наявність тривалої хвороби;
  • перебування за кордоном (протягом тривалого часу);
  • перебування на строковій службі в ЗСУ, в місцях позбавлення волі;
  • незнання про наявність заповіту;
  • перебування у відрядженні (в тому числі за кордоном);
  • інші обставини.

При цьому незнання законодавства, непрацездатність і похилий вік не є поважними причинами.

Доцільно зазначити, що довести факт наявності таких поважних обставин – справа доволі складна. Суду необхідно надати письмові докази (різноманітні довідки, листування, квитки).

Юридична компанія «АРЕС» може допомогти вам як зі збиранням документів, так і з представництвом ваших інтересів у судах першої, апеляційної та касаційної інстанцій. Наші юристи мають чималий досвід у вирішенні таких питань й активно співпрацюють з різноманітними підприємствами, установами та організаціями. Таким чином вирішення вашого питання не змусить на себе чекати.

Наші послуги:

  1. Консультації з питань поновлення строку для відкриття спадщини.
  2. Збирання та підготовка необхідних документів.
  3. Представництво інтересів особи у судах всіх інстанцій.