Як узаконити самочинне будівництво?

Розглянемо ситуацію узаконення самочинного будівництва через ДАБІ. На сьогодні цей спосіб є єдино правильним у тому разі, якщо під вашою будівлею не приватизована земельна ділянка, проте ви користуєтесь нею. Цей спосіб передбачає приватизацію земельної ділянки, тобто якщо ви забажаєте збудувати іншу споруду, проходити таку процедуру вже не потрібно.

Звісно, є ще один спосіб, однак із кожним днем він втрачає свою актуальність, оскільки дедалі більше й більше судова практика свідчить не на користь клієнтів. До того ж такі рішення у більшості оскаржує прокуратура, посилаючись на те, що суд не має права забирати на себе повноваження інших державних органів. Також реєстрація права власності може бути ускладнена відмовою у зв’язку з відсутністю документа про введення об’єкта в експлуатацію, який суд уже не має права видати. Саме тому повернемось до першого варіанта.

Весь шлях узаконення слід розподіляти на три етапи, які у свою чергу будуть складатись із пунктів:

Перший етап. Отримання рішення сесії міської ради.

Другий етап. Приватизація земельної ділянки.

Третій етап. Введення об’єкта в експлуатацію та реєстрація права власності.

 

Етап № 1

  1. Технічний висновок. Це процедура дослідження будівель і споруд – висновок про придатність до подальшої експлуатації, висновки та рекомендації щодо усунення виявлених дефектів. Цей висновок можна отримати в будь-якій спеціалізованій проєктній організації.
  2. ДАБІ. Необхідно отримати лист стосовно об’єкта будівництва, пройти перевірку та сплатити штраф за самочинне будівництво.
  3. Висновок санітарно-епідеміологічної служби. Для цього необхідно написати заяву, після чого лікар СЕС здійснить візуальну перевірку і напише висновок.
  4. Виконавча зйомка. Провадиться в обов’язковому порядку після будівництва чи реконструкції. Виконавча зйомка здійснюється для перевірки відповідності проєкту та фактичній будівлі.
  5. МНС. Також здійснює огляд і надає висновок щодо можливості подальшої експлуатації будівлі.
  6. Управління з контролю за використанням та охороною земель. Інспекція має скласти акт перевірки дотримання вимог земельного законодавства (за умови, що будівля не виходить за межі земельної ділянки).
  7. Далі необхідно подати заяву на ім’я міського (сільського) голови про узаконення об’єкта самочинного будівництва.

Усі перераховані вище документи слід подати постійній комісії з узаконення самочинного будівництва. Після отримання позитивного рішення комісія складає протокол про збереження об’єкта та надає рекомендацію ДАБК стосовно підготовки документів для винесення їх на сесію міської ради з метою виділення земельної ділянки. Після цього на наступній сесії міська рада виносить рішення «Про надання дозволу на збереження об’єктів самочинного будівництва і на розроблення проєктів землеустрою щодо відведення земельних ділянок для експлуатації, обслуговування об’єктів».

Після винесення рішення ви маєте змогу отримати у власність земельну ділянку та повністю узаконити свій будинок.