Оформлення спадщини через суд

За загальним правилом оформлення спадщини здійснюють через нотаріуса. Однак так відбувається далеко не кожного разу. Іншою інстанцією, яка бере участь у випадку спадкування, є суд.

У яких випадках спадкування здійснюється у судовому порядку?

Таких ситуацій більше ніж достатньо:

1) спадкоємцями було пропущено строк для прийняття спадщини;

2) відсутні правовстановлюючі документи на нерухоме майно;

3) між спадкоємцями існують суперечності щодо часток у спадковому майні;

4) спадковим майном незаконно заволоділи сторонні особи;

5) в інших випадках.

Що треба знати про оформлення спадщини через суд?

  1. Цей процес рідко буває швидким. Дуже часто інші спадкоємці, міська рада й сторонні особи активно протидіють у судовому процесі, затягують справу тощо.
  2. Необхідно ґрунтовно підійти до правового обґрунтування та доказової бази, особливо для доведення поважності причин пропуску строку для прийняття спадщини.
  3. У переважній більшості випадків правовою підставою для звернення до суду є постанова нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальної дії, зокрема, про відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину.
  4. Справи такої категорії розглядають судом за місцезнаходженням спадкового майна (нерухомого) або її частини. Судовий збір сплачують у розмірі залежно від вартості нерухомого майна.

Окремі особливості передбачені у разі спадкування майна через суд нерезидентом України. У такому випадку особи звільняються від сплати податків.

Крім того, кожний випадок оформлення спадщини відрізняється іншого. Розплутати цей юридичний клубок і досягти необхідного результату допоможе юридична компанія «АРЕС». Ми пропонуємо:

1) надання усних і письмових консультацій;

2) юридичний аналіз документів;

3) супроводження оформлення спадщини через нотаріуса;

4) представництво інтересів у судах;

5) ведення справи «під ключ».

Наші кваліфіковані юристи й адвокати мають чималий досвід супроводження спадкових справ. Обравши нас, ви можете бути впевнені в якісному веденні вашої справи, залишивши всі проблеми вирішувати нам.